Fethiye Belediyesi, Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Likya Kadın Kooperatifi işbirliğinde hayata geçirilen “Bizim Bahçe” projesi kapsamında Karakeçiler Mahallesinde 200 adet Kaya İnciri fidanı toprakla buluştu. Etkinlikte Fethiye Belediyesine ait 180 dönümlük arazilerde ekim ve dikim yaparak ekonomiye kazandırmak istediklerini belirten Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Hollanda Çiçek Bahçesi başkanı ile yapmak istediğimiz projeyi en kısa sürede faaliyete geçireceğiz ve bölgemizde 2000 dönüm arazi üzerinde kesme çiçekçilikte yapacağız” dedi.
Fethiye Belediyesi, Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Likya Kadın Girişim Üretim İşletme Ve Kalkınma Kooperatifi’nin ortak projesi olan Bizim Bahçe Projesi hayata geçti. Proje kapsamında sırasıyla kaya inciri, zeytin ve nohut dikim alanlarının açılışı yapıldı.
Fethiye Belediyesi, Ata Karımsal Kalkınma Kooperatifi ve Likya Kadın Girişim Üretim İşletme Ve Kalkınma Kooperatifi’nin ortak projesi olan Bizim Bahçe Projesi hayata geçti. Kayaköy’de gerçekleştirilen projeye Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye İlçe Tarım Müdürü Şaban Sarıkaya, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz, Karakeçiler Muhtarı Ahmet Aybek, ADD Genel Merkezi yöneticisi Haydar Murat Topçu ve vatandaşlar katıldı.
Proje kapsamında Karakeçiler Mahallesindeki uygumla bahçelerine sırasıyla kaya inciri, zeytin ve nohutun dikim alanlarının açılışı yapıldı.
“200 İncir Ağacı Toprakla Buluştu”
Açılış konuşmasını yapan Ata Karımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Balta, “Köylerde ki tarım arazileri belediyelere verilmişti. Belediye ile birlikte bu arazileri tekrardan tarıma kazandırmak için bir uğraş işine girdik. Fethiye Ziraat Odası, Seydikemer Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlükleri ile birlikte yapmış olduğumuz çalışma sonunda Belediye ve Ticaret odası ile birlikte 1400 fidanı toprakla buluşturduk. Şu anda bulunduğumuz Kayaköy’ün temel bitkilerinden bir tanesi kaya inciridir. Siyah incir olarak kurutulabilen tek incir diyebiliriz. Bu incirin özelliği protein değeri yüksek ve lif oranı fazladır. Bu yüzden Türkiye gıda piyasasında tekrardan yerini alması üzerine çalışıyoruz. Yaptığımız çalışma üzerine 500 tane ağaç bulunuyor. Bizim bahçe projesi adı altında Belediye’nin bize tahsis ettiği bu tarlada Likya Kadın Kooperatifi ve biz Fethiye Ata Tarımsal Kooperatifi olarak 200 tane incir ağacını toprakla buluşturduk. Bu bahçede incir dikmekle kalmayacağız. Bir kurutma ünitesi kuracağız. Bu kurutma ünitesinde tüm Kayaköy’ün incirlerini toplayıp kurutup bandıracağız. Kooperatifler olarak satışa sunacağız. Bunun dışında bir tane zeytin bir tane de nohut bahçemiz var’’ diye konuştu.
“Arazilerimize Bina Değil Fidan Dikelim”
Proje ortaklarından Likya Kadın Kooperatifi Başkanı ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın eşi Çiğdem Karaca,’’ Bizler güzel işler yapmaya çalıştık. Birlikte her şeyi başaracağımıza inanıyorum. Bugün coğrafi işaretli incirin yok olmasını önlemede ilk adımı atmış olduk. Bahçeyi villa yapıp satsam diyenlerin önüne geçmiş olduk. Bunlar örnek olsun. Bulduğumuz her türlü araziyi dönüştürmeye devam edeceğiz. Yaptığımız tüm hizmeti bizim diyerek yapıyoruz ki hepimiz sahip çıkalım. Hepimiz sahip çıktığımızda ürünler de hepimizin olur. Savaşları görüyoruz. Bunlar gıda savaşlarına doğru da gidecek. Bu ülke 400 ton buğdayı çıkaramayacak duruma geldi. Bunları düşünmemiz lazım. Bunun içinde elimizde bulunan toprağa bina yerine bitki dikelim’’ dedi.
“Bu Toprakları Değerlendirmezsek Aç Kalırız”
Toprakların değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit,’’1500 tane inciri Aydın İncir Araştırmaya göndermiştik. İlk aldığımız ürünlerde arkadaşımız İncir Köy’de 6 dönüm kaya inciri dikmişti. Geçen sene de meyvesini aldı. 1500 fidandan 200 tanesini Ata Tarımsal Kooperatif’ine bağışladık. Buranın da coğrafi işaret almasında emeği geçen Ticaret Odası Başkanı’na da teşekkür ederim. Biz bu toprakları değerlendirmezsek değil Türkiye dünya aç kalır. Daha sonra betonun yenmediğini öğrenince zaman da geçmiş olacak. Bunun için üretmeye devam edelim’’ ifadelerine yer verdi.
“Bölgemizdeki Ürünleri Öne Çıkaralım”
Bu projeye katkıda bulunan Ticaret Odası Başkanı Osman Çıralı,“ Biliyorsunuz Fethiye turizm şehri, tabi ki önceden hep tarımdı, turizm ile tarım beraber gidiyordu. Ama Fethiye’miz de bazı ürünlerimiz yok olmaya başladı. Bunun en başında da Kaya inciri hatta biz bu yola çıkarken nohutla çıkalım demiştik ama nohut her yerde olabiliyor, kaya inciri ise özellikle susuz yerde yetişmesi lazım. Bizde bunlarla ilgili yok olmaması adına bölgemizde ki ürünleri öne çıkaralım, onlarla ilgili coğrafi işaret alalım diye yola çıktık. İlk önce domates ve kuzugöbeği ile başlamıştık patent kurulundan olumsuz geldi. Daha sonra ki süreçte kaya inciri ve Seydiler kilimi ile başladık, Seydiler kiliminin geçmişi çok eski olduğu için almamız çok kolay oldu. Arkasından kaya incirine müracaat ettik. Daha sonra tahin, tahini ben mesela gerçekten alamayız diye düşünmüştüm ama bu bölgenin susamı yüzde 60 oranında yağ olduğu için patent kurulu bunu da kabul etti, tabi ki susam bu bölgede çok yetişmiyor onun ile ilgili de çalışmalar yapacağız. Ama kaya inciri ile ilgili coğrafi işaretimizi aldıktan sonra incir araştırma merkeziyle çalışmalara başladık ve geçen yıl burada ki en iyi incir ağaçlarının fidanlarını seçerek oraya gönderdik, orada yetiştirildi. Bu sene geldi 1500 civarında biz onları bahçe yapmak isteyen arkadaşlara dağıttık 200 tanesini de ata tarımsal kalkınma kooperatifiyle bu bahçeyi oluşturmak için uğraştık. Tabi ki bunların ölmemesi ve yetişmesi lazım. Birkaç tane incir herkese verelim ama asıl bahçeler oluşsun istiyoruz biz gelen turist bu bölgenin ürünlerini tatsın, bu bölgeye ait hediyelikler alsın götürsün, inciri tatsın. Çünkü bu incir beyaz incire benzemiyor daha önce incir araştırma bu konuda çok çalışma yapmış ama bizim kaya incirini görünce şaşırdılar gerçekten aroması çok farklı. Bir de bizim Fethiye ve Seydikemer bölgemiz incir memleketi gibi çok değişik incirler var. Kaya inciri çok özellikli o yüzden biz ticaret odası olarak coğrafi işaretini aldık. Sağ olsun belediye başkanımız, Çiğdem Hanım, Hüseyin abim bunun yaygınlaşması adına çok destek oldular. Ben kaya incirinin yaygınlaştırılmasında, bu bahçenin oluşturulmasında, burayı böyle kullanmamıza müsaade eden Fethiye belediyesine ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Biz ticaret odası olarak coğrafi işaret aldık ama kooperatifler bunu yaygınlaştırmak için bizden daha çok çalışıyor, onlara çok teşekkür ediyorum’’ dedi.
“Bu Proje Hayalimdi”
Fethiye’de tarımı her daim ön plana yaymak istediklerini belirten Belediye Başkanı Alim Karaca, “Ben de ziraat ile uğraşan bir Belediye Başkanı olarak bunu yapmak hayalimdi seçimlerden önce de defalarca beraber olduk “nasıl geliştirebiliriz?” Diyerekten. Tüm başkanlarımızla birlikte el ele verdik. Ortak akılla Fethiye’de güzel şeylerin yapılabileceğini sadece Fethiye değil Türkiye’ye buradan ilan ediyoruz. Bizim Fethiye Belediyesi olarak 180 dönüm tarım arazimiz var. Daha önce bunların birçoğu kiraya verilmiş hepsinin kiralarını sonlandırdık. Bir tane kaldı onu da önümüzde ki günlerde sonlandırıyoruz. Ve bunların hepsini kooperatiflerimiz ile birlikte bugün gördüğünüz gibi ekip dikip ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Ben göreve geldiğim ilk ayda Hollanda çiçek bahçesi başkanını Fethiye’ye davet etmiştim. Ve davetime icap ettiler. Sağ olsunlar buraya geldiler ve 2000 dönüm arazi üzerinde alım garantili kesme çiçekçilik yapacaktık. Akabinde bizi Hollanda’ya davet ettiler. Ben ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızı davet etmişlerdi. Ama pandemiden dolayı yasaklandığı için biz maalesef bu projemizi hayata geçiremedik. Önümüzde ki süreç içinde inşallah bunu da hayata geçireceğiz. Ve bölgemizde 2000 dönüm arazi üzerinde kesme çiçekçilikte yapacağız. Geçenlerde İncirköy’de sizlerle beraberdik orada zeytin fidesi dikimini gerçekleştirdik. Çengel’de ceviz dikimini gerçekleştirmiştik. Şimdi bugün burada Kaya İncirinin dikimini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra ise kaya nohutu ile ilgili ilerideki arazimizde dikimini gerçekleştireceğiz. Değerli arkadaşlar biraz önce ticaret odası başkanımızın söylediği gibi bölgemiz genelde turizm bölgesi. Büyük bir bölümü daha önce tarımdı ama tarım Seydikemer’de kaldığı için bizden ayırdılar. Ve şu an bölgenin % 75i turizm bölgesi. Sadece tarım değil turizme de belediye olarak ve odalarımızla birlikte gereken desteği veriyoruz. Tanıtım adına da birçok yerde festivallerde yerimizi alıyoruz. Bu yıl çok umutluyuz ve 2019 yılında alınan taleplerin %71 fazlası şu an gelmiş durumda. Ama maalesef iki gün önce Ukrayna’da çıkan savaş hepimizin kafasında soru işaretleri yaratmaya başladı. Bölgemizde genelde İngiliz turistleri ağırlıyoruz ama pandemi de 2 yıl üst üste en fazla turist Ruslar ve Ukrayna’lılar almıştı. Eğer anlaşma sağlanmaz ise bizi 2022 yılında etkileyecek gibi görünüyor. Sadece tek yönlü turizm değil tarımın da ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İki yıl turizm olmadı ve turizm paydaşlarımız ciddi sıkıntılar yaşadılar. Sadece 180 dönüm arazi üzerinde değil bölgemizde bu işe gönül vermek isteyen dostlarımızı şevklendirerek fide ve gübre desteği vermek ve bu işi geliştirmek zorundayız. Fethiye için yapılacak her hizmette biz onlarla el ele kol kola yürüyoruz. Siyasi ayrım yapmadan tüm mahallelerimizde hizmet üretmeye devam ediyoruz’’ ifadelerini kullandı. Haber-Hakan AYKIRI