Geçici Görevlendirmeler Fethiye’de 2 Hekimi İstifa Ettirdi

Muğla ve ilçelerinde özellikle pandemi döneminde, yapılan geçici görevlendirmelere yüzünden 30’a yakın hekim istifa ederken, 30’a yakın hekiminde emekliye ayrılmak zorunda kaldığı iddia edildi. Muğla Tabib Odası Başkanı Cafer Şahin, “Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarına yönelik geçici görevlendirmelerden artık vazgeçin, gerçekten ihtiyaç varsa o bölgelere acilen kadro açarak sorunu çözün. Muğla genelinde 30’un üzerinde hekim istifa etmek zorunda bırakıldı. Bir o kadar hekimin de emekliliğe mecbur edildiğini biliyoruz” dedi.

Fethiye’ye gelen Muğla Tabib Odası Başkanı Cafer Şahin, odaya kayıtlı üyelerle değerlendirmelerde bulunurken, Fethiye Devlet Hastanesi Poliklinikler Bölümü girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Muğla ve ilçelerinde uygulanan geçici görevlendirmelerin hekimleri zor durumda bıraktığını, bu pandemi döneminde yapılan geçici görevlendirmelerin hekimlerin istifa ve emekli olmaya yönelttiğini ifade etti.

Şahin, “Dünya ‘da ve ülkemizde olağanüstü dönemlerden geçiyoruz ;özellikle Covid-19 pandemi süreci can yakmaya devam ediyor; Dünya da 225 milyon vaka, 4.600 bin üzerinde ölüm, ülkemizde 5 milyon üzerinde vaka, resmi rakamlarla 52 bin üzerinde ölümle karşılaştık. Biri Fethiye Devlet Hastanesi çalışanı olmak üzere 500’e yakın sağlık çalışanını kaybettik, canlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz. Salgının başlangıcında Hekimleri ve Sağlık çalışanlarını yaptıkları özverili çalışmaları nedeniyle alkışlattılar, hakkınızı ödeyemeyiz dediler; gerçekten ödemediler. İstifaları, emeklilik taleplerini ve izinleri durdurdular” dedi.

“Fethiye’de 2 Hekim İstifa Etti”

Muğla Tabib Odası Başkanı Cafer Şahin, “Geldiğimiz bu noktada Fethiye ‘de 2 Hekim istifası, 4 Hekim emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Milas ilçemizde 11 hekim istifa ederken Muğla genelinde 30’un üzerinde hekim istifa etmek zorunda bırakıldı, bir o kadar hekiminde emekliliğe mecbur edildiğini biliyoruz.Bu konuları Muğla İli Sağlık Müdürü ile ve bugünde Fethiye devlet Hastanesi Başhekimi ile de değerlendirdik.Pandemi yükü altında ezilen hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarına yönelik idari baskılar ve  keyfi kural dinlemez sağlık bürokrasinin geçici görevlendirmeleri  bardağı taşıran son damla oldu ;bazı uzman arkadaşlarımız neredeyse mesailerinin yarısını geçici görevlendirmelerle doldurdular. Alanlarında tek hekim olmalarına, bakmakla yükümlü oldukları çocukları, anne-babaları ve sağlık durumlarının uygun olup olmadığına bakılmaksızın geçici görevlere gönderiliyorlar. Arkadaşlarımızın ulaşım, kalacak yer sorunu gibi temel gereksinimleri karşılanmıyor. Geçici görev yerine ulaşan meslektaşımıza “geçici görevlendirmeniz iptal edildi, gerisin geri gidin” ya da sabah hasta bakarken “bugün görevlendirmeniz çıktı, hastanızı bırakın görevlendirildiğiniz yere” gidin gibi uygulamalarla bir cezalandırma haline dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Sorun Kadro Açarak Çözümlenmeli

 

Yetkililere seslenen Şahin, “

-Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarına yönelik geçici görevlendirmelerden artık vazgeçin;gerçekten ihtiyaç varsa o bölgelere acilen kadro açarak sorunu çözün,

– Geçici görevlendirmelerde; hekimlerin özel yaşamlarına saygı duyulmalı, bakım verdiği çocuğu, yaşlı anne-babası gözetilmeli.

– Geçici görevlendirmelerde; hekimin randevulu hastalarının varlığına, ameliyatlarına, nöbetlerine, icaplarına bakılıp görevlendirme yapılmalı.

– Geçici görevlendirmelerde; görevlendirilmesi düşünülen ilgili branş hekimlerinin fikri alınıp aynı branş hekimlerden görev yerine hangi arkadaşlarının gideceğine kendileri karar vermeli.

– Geçici görevlendirmelerde; hekimin ulaşımı, kalacak yer sorunu çözülmeli.

– Geçici görevlendirmelerde; ilgili hekime bildirimler hekimlerin  MHRS randevuları düşünüldüğünde bunların iptali için  en az 3 gün önce yapılmalıdır.

-Geçici görevlendirmeler, bölge halkının da mağdur olmasına neden olmaktadır ; geçici görevlendirmelerde hekimlerin randevuları, ameliyat listesi, radyolojik görüntüleme için randevuları vb durumlar gözetilmediği için sağlık hizmetleri  aksamakta vatandaşımız da mağdur olmaktadır.

-Pandemi hastanesi olduğumuzu ve pandemi dönemindeki bu geçici görevlendirmelerin pandemi ile mücadeleye darbe vurduğu da unutulmamalıdır.

Değerli halkımız, sizin daha iyi sağlık hizmeti almanızı engelleyen geçici görevlendirmelerin son bulması için; sağlık müdürlüğü, kaymakamlık, valilik ve sağlık bakanlığı üzerindeki etkilerinizi, gücünüzü kullanın. Biz hekimler ve sağlık çalışanları artık tükenme noktasına geldik;sizlere daha iyi sağlık hizmeti sunabilmek için bu tükenmişlikten çıkmak durumundayız” diye konuştu.