Fethiye’de Eğitimciler Haklarını Talep Ettiler
Türk Eğitim-Sen Fethiye Temsilciliği üyeleri eğitim çalışanlarının sosyal haklarının iyileştirilmesi talebi ile Fethiye’de bir araya geldiler. Türk Eğitim Sen tarafından tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak okunan basın açıklamasında “Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, %3 refah payı maaşlarına eklenmelidir” ifadelerinde bulunuldu.
Türk Eğitim Sen üyeleri tarafından tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak eğitim çalışanlarının sosyal haklarının iyileştirilmesi talebinde bulunuldu. Türk Eğitim-Sen Fethiye Temsilciliği üyeleri de Fethiye’de seslerini duyurmak maksadıyla Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi Salonu önünde bir araya geldiler. Türk Eğitim-Sen Fethiye Şubesi Temsilcisi Yüksel Uysal’ın yanı sıra eğitimciler tarafından yoğun ilgi gösterilen açıklamada “Söz Değil, İcraat Bekliyoruz” yazılı dövizlerde açıldı.
Bir çok özlük haklarını geri isteyen sendika üyeleri adına ortak basın bildirisini okuyan Türk Eğitim Sen Fethiye Şubesi yönetim kurulu üyesi Ercan Okyay, “Eğitim çalışanlarını sosyal haklarının iyileştirilmesi talebi ile Türk Eğitim Sen Fethiye Temsilciliği tarafından tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak basın açıklaması yapıldı. Fethiye Temsilcisi Ercan Okyay tarafından okunan basın açıklamasında “Mesleki itibarımız için, meslek kanunumuz için, enflasyon ve yüksek kur karşısında eriyen maaşlarımız için alanlardayız.3600 ek gösterge konusu mutlaka Meslek Kanunu ile düzenlenmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bir an önce öğretmenler lehine düzenlenerek çıkarılmalıdır.Halen öğretmenler kadrolu, sözleşmeli, ücretli olarak üç modelle istihdam edilmektedir. Aynı işi yapan öğretmenlerin farklı statüde istihdamı hem eğitimimize vurulan bir darbedir hem de öğretmenlik mesleğinin geleceğini zedelemektedir.Öğretmen atamaları KPSS puan üstünlüğüne göre, mülakat yapılmadan gerçekleştirilmelidir. Atama bekleyen öğretmenlerimiz atanmalıdır.Kariyer basamakları; 10 yıl öğretmenlik yapan Uzman Öğretmen, 20 yıl öğretmenlik yapan Başöğretmen olarak düzenlenmeli ve kesinlikle sınavsız olmalıdır. Eğitim kurumlarına müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacaklar sadece yazılı sınavla belirlenmelidir. Yazılı sınavla idareci olup, önceki yıllarda görevi bırakan idarecilere de tekraren hak verilmelidir.Okul idarecilerinin de öğretmenlerde olduğu gibi idareci olarak, iller arası tayin istemelerinin sağlanması için düzenlemeler yapılmalıdır. Başarı, üstün başarı belgeleri objektif kriterler belirlenerek uygulamaya geçmelidir” dedi.
Okyay açılamasının devamında, “Mevcut ek ders saat ücretleri eğitim hizmetlerinin onuruna yakışır düzeyde değildir. Ek ders ücretleri %100 artırılarak öğretmelerin rahat bir nefes almaları sağlanmalıdır. Bu oran Destekleme ve Yetiştirme Kurs ücretlerine de aynı oranda yansıtılmalıdır. Eğitim çalışanlarının vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir.Tüm öğretmenlerin aylık karşılığı ders saati 15 saat olmalıdır.Tüm eğitim çalışanlarına 24 Kasım’da bir maaş ikramiye verilmelidir. Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilecek şekilde düzenlenmelidir. Nöbet ücretleri meslek kanununda düzenlenmeli, tutulan her bir nöbetin ücreti en az 6 saat olmak üzere verilmelidir. Nöbet isteğe bağlı olarak verilmeli ve kaç nöbet tutulursa tutulsun ücreti alınmalıdır. Eğitim çalışanlarının şiddete maruz kalmaları durumuna göre önleyici tedbirler ve caydırıcı müeyyideleri içeren düzenlemeler mutlaka Meslek Kanunu ile belirlenmelidir.Öğretmenlerin aile birliğinin sağlanamaması büyük bir sorundur. Yetersiz kontenjanlardan dolayı binlerce çocuk ana babasıyla birlikte yaşama, kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkından mahrum bırakılmaktadır.Bakanlığa bağlı tüm kurumlarda, öğretmenlerin atama ve nakil düzenlemeleri ile ehliyet ve liyakati esas alan yönetici atama sistemi mutlaka Meslek Kanunu’nda yer almalıdır.Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi; Türk Eğitim Sen olarak, mesleğin statüsü sağlam ve yasal bir zemine kavuşturacak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak tedbir ve düzenlemeleri hayata geçirecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu destekliyoruz. Ancak, mevcut hak ve kazanımlarımızı riske atacak gelişmelere karşı da gereken her türlü hukuki ve demokratik hakkımız kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.Diğer yandan;2021 Ekim ayı itibariyle son bir yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları aylık 1.747,00TL artmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, %3 refah payı maaşlarına eklenmelidir.Vatan, bayrak kırmızı çizgimizdir.Atatürk’ün kurucu felsefesine, demokrasiye inanıyoruz ve gönülden bağlıyız. Sadakatimiz; partilere, cemaatlere, gruplara, şahıslara değil sadece ve sadece Türk Devleti’nedir. Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” ifadelerinde bulundu.
Yapılan basın açıklamasının akabinde Türk Eğitim-Sen Fethiye Şubesi üyeleri sessizce alandan dağıldılar. Haber-Hakan AYKIRI